1962. osnovan Projektni biro Split

Tonko Čulić – prvi direktor Projektnog biroa Split (od 1962. do 1980.)

 

Projektni biro Split dijete je elektroprivrednog poduzeća – Hidroelektrane na Cetini, kako se ono zvalo u vrijeme njegova utemeljenja, a danas je to Proizvodno područje hidroelektrane Jug HEP Proizvodnje, dijela snažnog sustava Hrvatske elektroprivrede.

U okviru Hrvatske elektroprivredi uz njezinu pomoć, mala skupina zaposlenika u proteklih je pedeset godina stvorila uglednu projektantsku tvrtku, čiji su projekti rasuti u mnogim područjima i državama.

Ponosan sam što sam bio utemeljitelj i prvi direktor Projektnog biroa i zadovoljan što sam u stvaranju njegove raznolike stručne strukture uspio okupiti kvalitetne suradnike. Bilo je to vrijeme kada se trebalo izboriti za poslove i uvjeravati investitore da mi to možemo.

Jednako tako sam ponosan što sam, kao odgovorni projektant elektroenergetskog dijela, sudjelovao u izgradnji Hidroelektrane Orlovac i Crpne stanice Buško Blato, druge faze Hidroelektrane Zakučac, Reverzibilne hidroelektrane Velebit  i Hidroelektrane Đale.

Stoga me raduje ova Monografija koja prikazuje cjeloviti pedesetogodišnji razvoj našeg Projektnog biroa u dobrim i manje dobrim okolnostima njegova poslovanja, čijoj sam ukupnoj građi pomogao i svojim sjećanjima.

Iskreno čestitam svim kolegama, koji su u novim uvjetima rada u neovisnoj državi Hrvatskoj imali dovoljno hrabrosti otići iz krila Hrvatske elektroprivrede, okrenuti novu stranicu u poslovanju i samostalno trgovačko društvo Projektni biro Split izložiti tržištu.

Zahvaljujem Hrvatskoj elektroprivredi koja je odgovorno i na pokroviteljski način popratila odlazak jedne od njenih djelatnosti, ali se nadam da će i ubuduće Projektni biro smatrati svojim djetetom.