1976. simpozij „Nikola Tesla“

Prof. dr. sc. Tomo Bosanac, urednik

Mnogo toga je upotrijebljeno, a nije uopće spomenuto da je to Teslino djelo. Radiotelegrafija se počela u svijetu izgrađivati iza 1910., a radiotelefonija tek od 1923. godine. Upotrijebljeni su elementi koje je izumio Tesla, a drugi su patentirali kao svoj pronalazak. To su bili visokifrekfentni generatori, iskrišta, prekidači, spregnuti krugovi, modulacija, kabeli, transformatori. Pored toga ima Teslinih rješenja koja još čekaju da budu iskušana uz pomoć moderne tehnike.

Tesla je svojim pronalascima udario temelje moderne elektrotehnike. Dapače, svojim radovima je pomogao da je fizika napravila veliki korak daljnjem upoznavanju prirode materije. On je jedan od rijetkih velikana, radovi kojega još nisu objelodanjeni, a to je možda i razlog zašto još uvijek nije sasvim jasna njegova uloga u nekim oblastima znanosti. Tesla je pisao u časopisu “The Sun” 20. prosinca 1914., dakle kad je već započeo svjetski rat, gdje je dao najbolji prikaz svog rada, pa neka ovaj prikaz bude zaključen citatom:

“…Dokle god bude različitih nacionalnosti, bit će i patriotizma. Taj osjećaj mora biti iskorijenjen iz naših srdaca da bi se mogao uspostaviti trajni mir. Njegovo mjesto se mora ispuniti ljubavi prema prirodi i znanstvenom idealu. Znanost i otkriće su velike snage koje će dovesti do njegovog okončanja. Upravo sam objelodanio izum koji će pokazati elekrtičarima kako da proizvedu velike električne napone i učinke. S pomoću njih se mogu postići čudesni rezultati. Ljudski glas i slično bit će otposlani oko globusa bez žica, energija usmjerena kroz prostor, pustoši oceana učinit će se sigurnima u navigaciji, transport olakšan, kiša izazvana po volji, a možda i oslobođena neiscrpna zaliha atomske energije.