1940. osnovana Elektra Križ

 

Branko Kolarić, dipl. ing.
Direktor DP Elektra Križ

U ovoj godini navršava se šezdeset godina postojanja Elektre Križ. Naime, 1940, godine Banovinsko električno poduzeće (BEP) osnovalo je svoj Područni ured u Križu, sa zadaćom da elektrificira Moslavinu i dio sjeverozapadne Hrvatske, te da obračunava potrošak energije na već elektrificiranom području tadašnjih općina Ivanić-Grad, Križ, Čazma, Dubrava, Ludina i Popovača. Istina, i prije te godine bilo je nekih mjesta koja su bila opskrbljivana električnom energijom, ali iz lokalnih izvora.

S obzirom da je elektrifikacija utemeljenje, odnosno uvjet razvoja svih drugih oblika života, ona je dobar pokazatelj stanja nekog kraja, njegovih lokalnih zajednica, kao  i gospodarstva. Tako će se i u ovoj prigodnoj monografiji posvećenoj 60. obljetnici Elektre Križ, moći pratiti razvoj materijalnog, kulturnog i socijalnog života područja koje pokriva Elektra Križ.

Šezdeset godina organiziranog rada na elektrifikaciji velikog područja Elektre Križ, prigoda je za prisjećivanje na razvojni put Distribucijskog područja. Prigoda je da je to da se uz pomoć onih koji su bili sudionicima života i razvoja Elektre Križ posvjedoći povijest za naraštaje koji dolaze. Stoga je ova monografija podsjetnik onima koji su gradili i stvarali svoje poduzeće, ali i korisno štivo mladima, da poštujući tradiciju, nastavljaju dalje.

Uz opis društveno-ekonomskih okolnosti i razvoja elektrifikacije, veliku pozornost posvećujemo čovijeku – ljudima koji su izgradili održavali elektrodistribucijska postrojenja golemih vrijednosti Elektre Križ. To su vrijedni “majstori svog zanata” koji su svoja znanja i elektroprivredni moral prenosili mlađima, učili ih prvim elektrodistribucijskim koracima, izgrađivali ih kao ljude da služe ljudima. Jer, naša je temeljna zadaća da naše potrošače uredno opskrbljujemo kvalitetnom električnom energijom. Upravo napori svih zaposlenika Elektre Križ u šezdesetogodišnjem postojanju bili su usmjereni tom cilju. Osobito se to pokazalo tijekom Domovinskog, rata kada su zaposlenici Elektre Križ, kao i elektroprivrednici u drugim ratom pogođenim područjima, iznimnim naporima održavali napon i osiguravali svjetlost u domovima ljudi u vrijeme kada je električna energija značila puno više.

Ova monografija posvećena 60. godina rada i postojanja DP Elektre Križ pokušaj je da se na sustavan način zaokruži jedno povijesno razdoblje, jer “povijest je učiteljica života”. Pokušali smo zabilježiti sve značajne događaje, predstaviti ljude zaslužne da Elektra Križ tijekom svih ovih godina bude i ostane uzorno distribucijsko područje Hrvatske elektroprivrede. Koliko smo uspjeli u tom pokušaju, prosudite sami.