2020. zgrada HIS-a u kojoj je smješten ured HRO CIGRE teško oštećena u potresu

Dr. sc. Božidar Filipović-Grčić
Glavni tajnik HRO CIGRE

Povijest zgrade HIS-a

Izvješće o Zagrebačkom potresu 1880.

U rano nedjeljno jutro 22. ožujka, u 6:24, Zagreb je pogodio razoran potres magnitude 5.5. Bio je to najjači potres u hrvatskoj metropoli u posljednjih 140 godina. Nešto više od pola sata nakon prvog udara grad se opet zatresao, ovaj put magnitudom 5.0. Poslije tog drugog udara u nedjelju, ali i narednih dana, uslijedio je niz blažih, popratnih udara.
Kako su počele pristizati prve fotografije nakon potresa, bilo je jasno da je u gradu nastala ogromna šteta. To se naročito odnosi na sam centar grada u kojem su uglavnom starije zgrade. Prizori velikih kamenih dijelova fasade nasred ulice, automobila zatrpanih pod palim ciglama i crjepovima i srušeni vrh tornja Zagrebačke katedrale otkrili su da se radi o ozbiljnoj katastrofi.
Zgrada Hrvatskog inženjerskog saveza u kojoj je od 1952., dakle od osnivanja JUKO CIGRE, smješten ured HRO CIGRE, pretrpjela je teška oštećenja i proglašena privremeno neupotrebljivom pa je tajništvo HRO CIGRE prešlo na sistem „rada od doma“.
Bio je to 3. najjači potres u Zagrebu koji se dogodio 140 godina nakon Velikog potresa 1880. godine. Izvješće o zagrebačkom potresu 9. studenog 1880. postavljeno je u repozitoriju pa se može vidjeti kako se tada pristupilo rješavanju posljedica tog potresa.

Zgrada HIS-a prije potresa

 

Zgrada HIS-a nakon potresa