1911. rođen Vatroslav Lopašić klasik hrvatske fizike

prof. dr. sc. Zvonko  Benčić
prof. dr. sc. Branko Hanžek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U svojoj dugoj sveučilišnoj karijeri (od 1934. do 1982.) profesor Vatroslav Lopašić je od 1950. do 1967. godine bio predstojnik Zavoda za fiziku. U razdoblju kada je tadašnji Elektrotehnički fakultet (ETF) tek gradio svoj ugled i postepeno zauzimao nezamjenjivo mjesto koje današnji Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) ima, kao predstojnik i ugledni profesor fizike, bio je jedan od stupova Fakulteta. Svojim znanstveno-nastavnim radom uvelike je pridonio koncepciji nastavnih planova ETF-a koji su se temeljili na matematici, fizici i osnovama elektrotehnike. Njegova izvanredna veoma zanimljiva i nadasve posjećena predavanja iz fizike omogućavala su studentima tehnike razumijevanje struke i bržu prilagodbu novim tehnologijama. Iza svakog njegovog predavanja stajao je veliki uloženi trud, mjeseci i godine rada.

Šezdesetih godina literatura za visokoškolsku nastavu fizike bila je vrlo oskudna. U tim prilikama profesor Lopašić dao je veliki doprinos nastavi fizike pišući brojna skripta i udžbenike.

Profesor Lopašić je nastavu fizike temeljio na eksperimentalnoj metodi s brojnim demonstracijskim postupcima. Za razliku od drugih profesora koji su pokuse izvodili da bi provjerili teoriju, on je teoriju stavljao u službu pokusa. I danas nastavnici Zavoda, uz suvremena nastavna pomagala, koriste i eksperimentalne metode koje je uveo profesor Lopašić.

Predstojnica Zavoda za primijenjenu fiziku FER-a:

 prof. dr. sc. Lahorija Bistričić

Impressum
Urednik: prof. dr. sc. Zvonko Benčić
Nakladnik: KIKLOS – KRUG KNJIGE d.o.o.
ISBN 987-953-56937-0-3

 

Repozitorij datoteka:

Lopasic_ Predavanje iz fizike – Elektromagnetsko polje

Spomenica_Vatroslav_Lopasic