2015. tiskana monografija HEP u Domovinskom ratu

Perica Jukić – predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

U ovoj godini obilježili smo početak elektroprivredne djelatnosti na tlu Hrvatske prije 120 godina, kada je proradio prvi izmjenični elektroenergetski sustav Krka-Šibenik, koji je bio temeljni kamen suvremenog elektroenergetskog sustava. To je povijesna činjenica koju mi u Hrvatskoj elektroprivredi uvijek s ponosom naglašavamo, jer ostvarena postignuća u elektrotehnici, koja su u to doba bila potpuna novost, svrstala su Hrvatsku u napredni dio Eurpe i svijeta.

Ponosni smo i na brojne naše znanstvenike – nositelje napretka elektrotehnike i elektroenergetike u svijetu, poput Fausa Vrančića Ruđera Boškovića, Josipa Franju Domina, Franju Hanamana, Bogoslava Šuleka, Ivana Šaha, Otona Kučeru…i, naravno, posebno smo ponosni na Nikolu Teslu.

Ove godine obilježili smo 25 godina Hrvatske elelktroprivrede, prvog javnog poduzeća u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Ono je utemeljeno ubrzo nakon konstituiranja višestranačkog Sabora Republike Hrvatske, koji je već 26. srpnja 1990. godine donio Zakon o elektroprivredi. Zakon je bio okvir za novu filozofiju gospodarenja, a 119 samostalnih elektrogospodarskih subjekata integrirao u jedno jedinstveno poduzeće, organizirano prema funkcionalno-teritorjalnom načelu. Time je bila okrenuta nova stranica u povijesnom hodu elektroprivredne djelatnosti u Hrvatskoj.

Kada smo u ljeto 1991. godine trebali obilježiti prvu godinu nove povijesti, jednu drugačiju povijest, započeo je rat za obranu Hrvatske. Napadima agresora koji je krenuo u pohod ostvarenja srpske hegemonije na hrvatskom tlu osobito su bili izloženo elelktroenergetski objekti; dalekovodi, trafostanice, termoelektrane i, kao nikad prije u povijesti – hidroelektrane! Trebalo je braniti ranjenu Hrvatsku, trebalo je održati smišljeno i sustavno uništavan njen najvažniji potporanj – elektroenergetski sustav.

Mnogi su srcem odgovorili na zov Domovine, i u tim presudnim vremenima narodu podarili prvo iskustvo pobjede! To su bili hrvatski branitelji. Uz bok njima stoje elektroprivrednici, uvjek na raspolaganju u obrani električne energije. Kako u ratu tako i u ovo mirnodopsko vrijeme, kada se bore s posljedicama leda, poplava, požara.

Drago mi je da u ovoj Monografiji, koja se izdaje u prigodi obilježavanja 20. godišnjice postajanja Udruge hrvatskih branitelja Hrvatske elektroprivrede 1990-1995. upravo oni svjedoče o Hrvatskoj elektroprivredi u ratu za slobodu. Svjedoče o elektroprivrednom duhu, o istinskom domoljublju, o spremnosti na žrtvu. Vjerujem da će ova Monografija, kao zapis o najtežem i najblistavijem razdoblju hrvatske povijesti imati pravo mjesto u povjesnici Hrvatske elektroprivrede.

Perica Jukić – predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.