1891. rođen Akademik Josip Lončar

Akademik Josip Lončar

(1891. – 1973.)

 

Govor dekana Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu Danila Feretića

Ugodna mi je dužnost u ime fakulteta u Zagrebu, koji je suorganizator današnjeg skupa, uputiti Vam nekoliko riječi pozdrava prilikom obilježavanja stote godišnjice rođenja našeg akademika profesora Josipa Lončara.

Josip Lončar je obilježio cijelu jednu epohu studija elektrotehnike u našem gradu i našoj domovini. Upravo je navršila 70-ta obljetnica početka njegovog rada na nastavi elektrotehnike na tadašnjoj Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu.

Elektrotehnički je fakultet posebice zahvalan profesoru Lončaru za svoj razvitak i svoja dosadašnja dostignuća. Tu zahvalnost potvrđuje i činjenica da je fakultet nakon smrti prof. Lončara 1973. godine, odlukom svog Znanstveno-nastavnog vijeća ustanovio posebnu nagradu “Josip Lončar” koja se u vidu zlatne, srebrne i brončane plakete dodjeljuje svake godine odabranim nastavnicima i studentima elektrotehnike i računarstva. Na taj je način osigurano očuvanje trajne uspomene na prof. Lončara, kao jednog od najzaslužnijih nastavnika i znanstvenih djelatnika Elektrotehničkog fakulteta.

Svi mi koji smo bili studenti profesora Lončara pamtimo ga kao jednu izuzetnu ličnost. Bio je izvanredan znanstvenik, dinamičan predavač i vrstan eksperimentator.

Prof. Lončar bio je veliki entuzijast elektrotehnike, autor udžbenika “Osnove elektrotehnike” i “Električna mjerenja”, koji su doživjeli mnoga izdanja i na kojima su se odgojili brojni naraštaji naših studenata, današnjih inženjera. Beskompromisno je zahtijevao znanje i rad, ne dopuštajući površnost i improvizacije. Zbog toga je mnogima bilo teško savladati gradivo, no uloženi se trud u savladavanju temeljnih znanja uvijek višestruko vraćao.

Posebno je divljenje radu prof. Lončara u činjenici da je do kraja života ostao dosljedan u vjernosti struci, kojoj je posvetio cijeli svoj život.

Cijeli rad i djelovanje prof. Lončara može biti uzor mlađim naraštajima znanstvenika i pedagoga na području elektrotehnike. Uvjeren sam da ću ovaj svečani skup posvećen osvjetljavanju života i rada prof. Lončara, a koji se održava povodom stote godišnjice njegova rođenja, pridonijeti boljem upoznavanju djelovanja ovog doista vrijedna čovjeka.