1895. počeci Hrvatske elektroprivrede

 

 

Damir Begović

Snagom duha i djelom ruku… Stoljeće Hrvatske elektroprivrede obilježava se brojnim manifestacijama tijekom 1995. godine pod visokim pokroviteljstvom Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Prije ravno stotinu godina Hrvatska je trajno ubilježena na energetski zemljovid Europe. Naime, 28. kolovoza 1985. godine u blizini grada Šibenika, na slapovima rijeke Krke puštena je u rad hidroelektrana Krka s polifaznim sustavom proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije. Time je na hrvatskom tlu izgrađen sustav, jedan od prvih u svijetu, sa svim obilježjima koji i danas čine elektroprivrednu djelatnost. I prije toga, već polovicom osamdesetih godina prošlog stoljeća, počinju nikad prekinuti napori hrvatskih energetičara da svojim radom Hrvatsku uvedu u civilizacijska i gospodarska kretanja modernog svijeta. Danas, u slobodnoj domovini, to dobiva posebno značenje jer potpunije možemo sagledati vrijeme koje je iza nas, te se s pouzdanjem okrenuti prema izazovima koji su pred nama.
Šibenski graditelji podijelili su izazov svog projekta s tada vodećim proizvođačima elektroenergetske opreme u svijetu. Na jednaki način, danas želimo značaj i radost naše obljetnice podijeliti s partnerima s kojima i dalje sudjelujemo u izgradnji, modernizaciji i obnovi Hrvatske elektroprivrede.
Hrvatska elektroprivreda ulazi u drugo stoljeće svoga postojanja. Pred nama je potvrđivanje temelja koje su davno postavili pioniri Hrvatske elektroprivrede. Djelatnici Hrvatske elektroprivrede, baštineći neprekinuto graditeljsko nadahnuće i istu viziju, znat će Hrvatsku uvesti u sigurnu energetsku budućnost.
Time ćemo nastaviti djelo onih koji su prije stotinu godina upisali Hrvatsku u povijest svijeta.

Damir Begović