HEP d.d. i HRO CIGRE dogovorili nastavak izlaženja časopisa ENERGIJA

dr. sc. Goran Slipac
Glavni urednik 

RIJEČ GLAVNOG UREDNIKA

Časopis Energija ponovno izlazi, ali sad kao Journal of Energy

Nakon prekida u izlaženju, časopis Energija ponovno objavljuje znanstvene i stručne članke. Pozivaju se autori da doprinesu afirmaciji znanja i znanstvenih i stručnih spoznaja u energetici.

Energija je znanstveni i stručni časopis čiji je prvi broj objavljen još 1951. godine. Od 1966. godine (15-ta godina objavljivanja) Energija je postala časopis Elektroprivrede Hrvatske, a iste godine od broja tri postaje Časopis za stručna i organizaciono društvena pitanja Elektroprivrede Hrvatske. Nakon toga, 1974. godine (24-ta godina objavljivanja) Energija postaje Stručni časopis Elektroprivrede Hrvatske, a od 1985. godine (35-ta godina objavljivanja) nosi naziv Časopis Elektroprivrede Hrvatske. U novijoj povijesti, Energija 1990. godine postaje časopis Hrvatske elektroprivrede (39-ta godina objavljivanja) i takav ostaje sve do prekida u izlaženju 2009. godine.

Kvalitetu, značaj i potrebu za ovakvim časopisom prepoznao je i HRO CIGRE, koji okuplja najveći broj hrvatskih znanstvenika i stručnjaka s područja energetike, odnosno elektroenergetike. Izvršni odbor HRO CIGRE je i formalno podržao inicijativu za ponovnim objavljivanjem časopisa u svojstvu suizdavača pri čemu su definirane aktivnosti i način ponovnog izdavanja Energije. Suradnja HEP-a i HRO CIGRE-a formalizirana je Ugovorom o poslovnoj suradnji, potpisanim tijekom 2016. godine.

Odlukom Uprave HEP d.d. u Izdavački odbor kao predsjednik imenovan je mr. sc. Robert Krklec, a kao zamjenik predsjednika dr. sc. Božidar Filipović-Grčić (Glavni tajnik HRO CIGRE). Također, odlukom Uprave za Glavnog urednika časopisa imenovan je dr. sc. Goran Slipac (savjetnik u Uredu Uprave).

Časopis ima Međunarodni uređivački odbor te urednike područja. Predviđene su obvezne dvije jednostruke odnosno . ‘slijepe’ recenzije za svaki prijavljeni članak. Zbog jasnije međunarodne prepoznatljivosti časopisa, svi članci koji se prijave te koji se objave, bit će isključivo na engleskom jeziku. Iz tog razloga časopis sada nosi naziv Journal of Energy (dosadašnja engleska inačica naziva časopisa Energija).

S obzirom na postignuti ugled i potencijal časopisa uredništvo se zalaže za što brže uvrštenje časopisa u najznačajnije baze podataka, prije svega u baze INSPEC i SCOPUS (u kojim je časopis i bio, ali zbog prekida izdavanja u ovom trenutku nije) te posebice baze kao što je Thomson Reuters (Web of Science) koje osiguravaju najširu međunarodnu prepoznatljivost.

Obavljanje svih poslova za sve sudionike uređivanja i izdavanja časopisa bit će bez posebne naknade (osim onih poslova koji se moraju nabavljati na tržištu ekspertnih usluga i slično). Časopis se objavljuje on-line na internetskoj stranici  http://journalofenergy.com na kojoj se mogu naći svi potrebni podaci i upute za pisanje i objavljivanje redovitih kao i posebnih izdanja časopisa. Na toj stranici sva nova, kao i dosadašnja izdanja časopisa, bit će raspoloživa bez novčane naknade.

Također, sva izdanja JoE biti će dostupna pod istim uvjetima na stranicama HRO CIGRE.

Od svibnja 2018. JoE je ponovno uvršten na portal znanstvenih časopisa HRČAK

U cilju što kvalitetnijeg i snažnijeg iskoraka, ovim putem pozivamo sve potencijalne autore iz HRO CIGRE i HEP-a da doprinesu ponovnom pokretanju izdavanja časopisa te daljnjoj afirmaciji znanja i znanstvenih i stručnih spoznaja u elektroprivrednoj kao i srodnim djelatnostima.

Current issue is available here.