1921. osnovan Končar

Urednica: Milena Havliček

 

Želimo li shvatiti sadašnjost moramo se vratiti počecima, želimo li imati budućnost, prvo moramo upoznati našu prošlost. To u punoj mjeri vrijedi i za KONČAR. Za sve one koje povijest KONČARA zanima, nastojala sam na jednom mjestu, najkraće i kronološki, prikazati što se zbivalo u našoj povijesti. Pokušala sam rekonstruirati, koliko su dokumenti, novinarski tekstovi i fotografi je, ali i usmena predaja omogućili, vrijeme stvaranja, rasta i razvoja KONČARA. Riječ je o razdoblju koje pokriva gotovo cijelo stoljeće, prati život tvrtke koja je svoj razvojni put započela kao mala servisna radionica 1921. godine, i rasla od skromnih radioničkih pogona do velikih tvorničkih hala – do najvećega elektroindustrijskog koncerna na jugoistoku Europe.

Strategija razvoja i opredjeljenja čelnih ljudi tvrtke omogućili su da se KONČAR u proteklom razdoblju vine visoko i stekne zavidan međunarodni ugled. Stotine isporučenih velikih energetskih transformatora, generatora i kompletnih hidro i termoelektrana, zatim transformatorskih stanica te sklopnih postrojenja, lokomotiva, elektromotora i mnogih drugih proizvoda, razasutih po svim kontinentima, trajni su spomenici naših dostignuća.

Vjerujem da će se Končarevci koji dugo pamte, listajući ovu knjigu, podsjetiti na ono što su stvarali, na život tvrtke, njezine uspone, ali i zastoje, njezino duboko poniranje u područja energetike, industrije, transporta, elektronike… No, cilj je ovog zapisa upoznati i što veći broj naših mladih zaposlenika te naših poslovnih partnera s tvrtkom koja nošena vjetrovima povijesnih zbivanja nije lelujala na tržištu, već je vlastitim snagama, zahvaljujući vrijednim radnicima, upornim istraživačima i briljantnim znanstvenicima, stekla ugled širom svijeta.

Repozitorij datoteka:

Knjiga Ime trajnog sjaja