1921. osnovan Končar

mr. sc. Gordan Kolak

Posebno je zadovoljstvo pisati predgovor za monografiju koja slavi one koji su ostavili neizbrisiv trag i na čijim temeljima danas čvrsto stoji Grupa KONČAR.
Zahvaljujući njima te mnogima drugima, koji možda nisu spomenuti imenom na stranicama koje slijede, današnji končarevci ponosni su i inspirirani ljudi, od kojih će pojedini zasigurno biti dio nekih novih monografija.
Naša priča započela je 1921. godine osnivanjem poduzeća ELEKTRA, skromne servisne radionice, koja je te godine postala sastavni dio Siemensa, ali smo kroz razne društveno-političke promjene od 1947. godine povijest stvarali odvojenim putovima. Razvojni zamah KONČARA počeo je isporukom prvog većeg transformatora te prvog vlastitog generatora 40-ih godina prošlog stoljeća. Danas su oni, kao i cijeli niz drugih elektroenergetskih proizvoda i usluga, isporučeni na sve kontinente.
Tijekom godina prilagođavali smo naše poslovne modele trenutačnim tržišnim okolnostima, nekad s više, a katkad i s malo manje uspjeha. Ipak, uz vlastiti rast i razvoj na domaćem tržištu, u stanju rapidne industrijalizacije tijekom 20. stoljeća, već 1970. godine svoja područja djelovanja širili smo integracijom novih poduzeća pod imenom RADE KONČAR, a do kraja 80-ih zapošljavali više od 24.000 ljudi u Hrvatskoj i šire. Nakon nekoliko desetaka godina koje smo obilježili kao renomirani proizvođač električnih lokomotiva, proširili smo proizvodnju i na tračnička vozila, poput niskopodnih tramvaja i vlakova, visokotehnološke proizvode razvijene i proizvedene u KONČARU.
U okolnostima globalnih tržišnih promjena te izazova izazvanih raspadom tada važnog domaćeg tržišta, u suvremenoj Hrvatskoj posvetili smo se osnaživanju komercijalnih temelja našeg poslovanja i izgradnji niše za daljnji postojan i održiv put. Danas Grupa KONČAR posluje u sektorima energetike, tračničkih vozila i infrastrukture, kao i industrije, s fokusom na zeleno i digitalno te vlastiti razvoj i inovacije. Predanost kupcu i isporuka proizvoda po mjeri i zahtjevima svakog od njih razlikuju nas od nekih velikih i možda poznatijih tvrtki.
Posljednjih desetljeća tehnološki smo iskoračili u jedno od najdinamičnijih razvojnih razdoblja, a posljednjih nekoliko godina promijenila se i cijela paradigma elektroenergetskog sustava koji je bio poznat donedavno. Mijenjaju se primarni resursi u proizvodnji električne energije, elektroenergetska mreža uskoro neće biti jednaka, mijenjaju se navike potrošača i očekivanja kupaca. Energetska učinkovitost, samodostatnost, prosumeri i e-mobilnost danas čine jednu novu energetsku stvarnost, u kojoj KONČAR aktivno sudjeluje.
U tako dinamičnom okružju nezahvalno je postavljati ciljeve za dulje razdoblje, ali ono što možemo reći jest da će KONČAR zasigurno obilježiti globalnu energetiku u segmentu obnovljivih izvora energije i povezanih tehnologija te opsežnu digitalizaciju proizvoda, opreme, postrojenja i rješenja.
S vremenom ćemo razvijati nove sektore i grane poslovanja zasnovane na vlastitom razvoju, što prati i sve naše transformacije kroz povijest. No konstata će svakako ostati naša predanost energetskom sektoru i dopri- nos da bude još jači i otporniji.
Grupa KONČAR danas slavi 100 godina poslovanja protkanih radom i predanošću svojih znanstvenika, inženjera, stručnjaka i svih zaposlenika, zahvaljujući naraštajima onih koji su unaprijedili i razvili brend danas poznat i vjerodostojan u cijelom svijetu. Ta tradicija i kontinuitet duboko su utkani u našu povijest te čine jamstvo dugoročne održivosti i predanosti kupcu, zaposlenicima i zajednici.

mr. sc. Gordan Kolak