Član HRO CIGRÉ Ivan Klapan dobitnik nagrade Croma 2016.

Datum objave: 03. 01. 2017.

Ivan Klapan

Predsjedniku Uprave KONČAR – Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) Ivanu Klapanu dodijeljena je 25. studenoga nagrada Menadžer godine u kategoriji velika poduzeća za 2016. godinu te strukovno priznanje za osobni doprinos razvoja hrvatskog gospodarstva u području izvozno orijentirane industrije Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. Nagrada se dodjeljuje temeljem bilanci uspjeha i kvalitativnih pokazatelja poslovanja (udio na domaćem tržištu, rast izvoza, broj novootvorenih ili sačuvanih radnih mjesta, fizički opseg poslovanja, naturalni pokazatelji rasta i drugo). Ovogodišnji 26. susret CROMA-e održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Ivan Klapan, dugogodišnji predsjednik Uprave D&ST-a, po završetku Elektrotehničkog fakulteta 1979. godine zaposlio se kao projektant specijalnih transformatora u Poduzeću Rade Končar Transformatori, da bi 1991. godine došao na čelo D&ST-a. Nakon cjelovitog restrukturiranja s kolegama iz menadžerskog tima uspješno razvija poslovanje zahvaljujući profesionalnoj organizaciji, motiviranju zaposlenika i podršci vlasnika.

Tijekom tih 25 godina kroz više investicijskih ciklusa povećana je površina poslovnih objekata za oko tri puta, ugrađena vrhunska proizvodna oprema i tehnologija, informatička oprema i programska podrška, uspostavljeni su vlastiti odjeli razvoja i istraživanja te razgranata mreža prodajnih poslovnih partnera. Višestruko je povećan obim proizvodnje i prodaje te broj zaposlenih. U 2015. godini sa 492 radnika ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 811 milijuna kuna, od čega je izvezeno proizvoda u vrijednosti 640 milijuna kuna u više od 40 zemalja. Društvo je uspješno transformirano do velikog i složenog organizacijskog modela s dva profitna centra i zajedničkim službama, pa je dobitnik i mnogobrojnih priznanja i nagrada.

„Čast je dobiti priznanje za rezultate dugogodišnjeg rada mene i menadžerskog tima, mogu reći svih zaposlenih D&ST-a, a posebno kad je to nagrada po ocjeni kolega iz struke. Iskoristio bih ovu priliku izložiti vlastiti pogled na poziv menadžera. Rukovođenje, kao i svaki drugi posao, ima svoje posebnosti, tajne, zakonitosti, zahtjeve, ali ima i svoju draž. Dobro je u ranoj fazi učenja imati podršku kolega, kao što sam je imao ja, hvala im! Stalno treba proširivati znanje, dobro je biti okružen kolegama različitih iskustava, jer kombinacijom različitosti pojačava se snaga i širina djelovanja. Potrebno je uskladiti glavne ciljeve između vlasnika, ciljeve i interese zaposlenika, prvih suradnika. Imati potporu obitelji velika je pomoć. Naposljetku, nadam se da će poziv menadžera ubuduće privući profesionalno osposobljene i motivirane ljude koji će stvoriti više kreativnih radnih mjesta – za dobrobit sviju nas“, rekao je Klapan prilikom primanja visokog priznanja.

Nagrade CROMA-e dodjeljuju se od 1992. godine najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima u kategoriji velikih, srednjih, malih, javnih i inozemnih poduzeća, za najuspješnijeg projekt-menadžera te za životno djelo, a nagrade za 2016. godinu dobilo je 17 dobitnika u 9 različitih kategorija. Nagradu Menadžer godine dosad su s ovogodišnjim nagrađenima primila 233 hrvatska gospodarstvenika.