Obilježena trideseta obljetnica rada RHE Velebit

Datum objave: 26.11.2014.

Trideseta godišnjica rada RHE Velebit svečano je obilježena 21. studenoga. Tom prigodom ovaj najsloženiji hidroenergetski objekt hrvatskog elektroenergetskog sustava ugostio je predsjednika RH dr.sc. Ivu Josipovića te brojne uzvanike i goste među kojima su bili i: Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva; Vesna Sabolić, saborska zastupnica, Ante Župan, gradonačelnik Obrovca, načelnici susjednih općina te predstavnici tvrtki, poslovnih partnera, koji su radili na projektiranju, izgradnji i opremanju RHE Velebit. Uime HEP Grupe dočekao ih je predsjednik Uprave Perica Jukić sa svojim suradnicima, te domaćinom ovog događanja, mr.sc. Nikšom Vrkićem, direktorom Pogona RHE Velebit.

RHE Velebit smještena je u mjestu Muškovcu, na donjem toku rijeke Zrmanje, oko 10 kilometara uzvodno od grada Obrovca. Izgrađena je u razdoblju od 1978. do 1985., a puštena u redovitu proizvodnju 1984. Tijekom tri desetljeća rada, od 1984. do 2014., proizvela je približno 11,5 TWh električne energije. Prosječna godišnja proizvodnja iznosi približno 430 GWh (oko 3 posto naše potrošnje), a rekordna proizvodnja od 641 MW zabilježena je prošle 2013.g. RHE Velebit jedina je naša elektrana priključena na 400 kV mrežu i glavna je točka napajanja Zadarske županije s preko 200 tisuća stanovnika. Kao i sve naše hidroelektrane i ona je certificirala proizvodnju „zelene energije“.

Čestitke je posadi RHE Velebit uputio i Predsjednik Republike, kazavši:

„Energetski smo neovisni. Trideset godina rada ove hidrocentrale govori o 30 godina uspjeha i o jednoj industriji koja je bila sposobna ovo napraviti, a mogla bi i opet. To je bio vrh svjetske tehnologije. Osim što su pogoni ekološki, zapošljavaju domaće kompanije i domaće ljude. Ovdje smo da damo potporu Vladi i HEP-u kako bi i ubuduće gradili ovakve centrale, koje jačaju našu neovisnost i kapacitete koje imamo. I, dakako, otvaraju mogućnost domaćoj industriji i lokalnom stanovništvu. HEP treba biti naša perjanica, u investiranju i u kvaliteti.“

RHE_Velebit

Fotogalerija