13. simpozij o sustavu vođenja EES-a

Rovinj, 5 – 7. studenoga 2018.

Ovo je zaštićeni dio stranice. Pristup ovoj stranici dozvoljen je samo članovima HRO CIGRÉ. Molimo vas da upišete Vaše korisničko ime i Vašu lozinku.

Poštovane kolegice i kolege,
zadovoljstvo mi je zaželjeti vam dobrodošlicu na 13. simpoziju o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava. Održavanje simpozija dio je bogate tradicije elektroenergetske struke i znanosti organizirane kroz Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – CIGRÉ. Simpozij o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava ove se godine održava u Rovinju, kulturnom, povijesnom i turističkom biseru Istre.

Čast predsjedavanja Tehničkim odborom 13. simpozija pripala je ove godine studijskom odboru C2 „Pogon i vođenje EES-a“. Rad Simpozija podijeljen je u tri cjeline – okrugli stol, teme vezane uz tehničke aspekte vođenja elektroenergetskog sustava, zaštitu i automatizaciju, ICT sustave, te teme vezane uz razvoj elektroenergetskog sustava i tržište električne energije. Redovni i pozvani referati svrstani su na ovogodišnjem skupu u dvije grupe. Tema 1 „Napredne tehnologije i rješenja za unaprjeđenje sigurnosti vođenja elektroenergetskog sustava“ koja ima 9 podtema, i Tema 2 „Promjena paradigme razvoja elektroenergetskog sustava i tržišta“ koja ima 7 podtema.

Nakon svečanog otvorenja i predavanja gosta predavača, u nastavku prvog dana Simpozija radni dio započinje okruglim stolom pod nazivom „Digitalizacija elektroenergetskog sustava“, nakon čega je predviđena rasprava.

Na početku drugog dana rada Simpozija biti će prezentirana dva pozvana predavanja stranih stručnjaka pod nazivom „IEC 61850 supporting the Smart Grid for the digital transformation of the EPS“, i „The changing landscape of the European power exchange industry“. Nakon uvodnih predavanja slijedi rasprava. Aktualne teme koje obrađuju ova predavanja predstavljaju dobar uvod u raspravu o redovnim referatima.

Redovni referati prihvaćeni u tehničkoj temi pod nazivom Napredne tehnologije i rješenja za unaprjeđenje sigurnosti vođenja elektroenergetskog sustava grupirani su u devet preferencijalnih tema kao što su primjerice Nova tehnološka rješenja za siguran pogon i vođenje EES, Revitalizacija, održavanje i gospodarenje suvremenim sekundarnim sustavima električnih postrojenja, Digitalna transformacija elektroprivrednih djelatnosti primjenom naprednih mreža itd. Uslijed značajnog broja pristiglih i prihvaćenih referata, a zbog ograničenog vremena za izlaganje, dio redovnih referata u Temi 1 biti će prezentiran u formi predavanja, s kratkim osvrtom na temu referata i zatim odgovaranje na pitanja recenzenata. dok će dio referata biti prezentiran putem poster sekcije, koja je podijeljena u prijepodnevni i popodnevni dio.

Paralelno s raspravom u tehničkoj temi odvijat će se rasprava u temi pod nazivom Promjena paradigme razvoja elektroenergetskog sustava i tržišta. Referati su grupirani u sedam preferencijalnih tema kao što su primjerice Utjecaj razvoja sustava i tržišta na sigurnost opskrbe, Utjecaj tržišnog povezivanja na razvoj tržišta i cijenu električne energije itd. Simpozij počinje u ponedjeljak 05. studenoga 2018. svečanim otvorenjem. U sklopu svečanog otvaranja simpozija održati će se predavanje gosta predavača dr. sc. Gorana Granića, ravnatelja Energetskog instituta „Hrvoje Požar“.

Simpozij završava 07. studenoga 2018. za kada je predviđen izlet u Nacionalni park Brijuni. Večernji termin prvog dana Simpozija namijenjen je za tvrtke sponzore. Za druženja i razmjenu informacija, osim stručnih predavanja, na raspolaganju će biti i izložbeni prostori sponzora u kongresnom centru hotela Lone.

Veselim se Vašem dolasku, stručnim raspravama te konstruktivnim i konkretnim zaključcima skupa!

Predsjednik Tehničkog odbora:

dr. sc. Tomislav Plavšić

ORGANIZACIJSKI ODBOR

Predsjednik:
STJEPAN SUČIĆ

Članovi:
DANKO BLAŽEVIĆ
BOŽIDAR FILIPOVIĆ-GRČIĆ
IRENA TOMIŠA

TEHNIČKI ODBOR

Predsjednik:
TOMISLAV PLAVŠIĆ

Članovi:
JOSIP BENOVIĆ
GORAN MAJSTROVIĆ
IVICA TOLJAN
MARIO JAVOROVIĆ
BOŽIDAR FILIPOVIĆ-GRČIĆ

TEMA 1.: Napredne tehnologije i rješenja za unaprjeđenje sigurnosti vođenja elektroenergetskog sustava

Regionalni koordinatori za sigurnost i uklapanje u postojeće modele vođenja
Pogon i vođenje EES-a tijekom poremećaja i restauracije
Nova tehnološka rješenja za siguran pogon i vođenje EES
Sekundarni sustavi na sučelju prijenosne mreže, distribucijske mreže i postrojenja korisnika
Sustavi zaštite, automatizacije, nadzora i obrane EES u stvarnom vremenu
Revitalizacija, održavanje i gospodarenje suvremenim sekundarnim sustavima električnih postrojenja
ICT rješenja visoke pouzdanosti i kibernetičke sigurnosti i primjena u elektroprivredi
Digitalna transformacija elektroprivrednih djelatnosti primjenom naprednih mreža
Telekomunikacijske mreže, usluge i tehnologije

TEMA 2.: Promjena paradigme razvoja elektroenergetskog sustava i tržišta

Utjecaj razvoja sustava i tržišta na sigurnost opskrbe
Provedba energetskih propisa u praksi
Upravljanje imovinom primjenom novih metoda
Tržište pomoćnih usluga i energije uravnoteženja
Obnovljivi izvori energije i budućnost tržišta električne energije
Utjecaj tržišnog povezivanja na razvoj tržišta i cijenu električne energije
Nova rješenja i tehnike planiranja u uvjetima nesigurnosti potrošnje, proizvodnje i tržišta električne energije

POPIS REFERATA PO GRUPAMA

Repozitorij datoteka:

T1 – Popis referata

T2 – Popis referata

Repozitorij datoteka:

Program 13. simpozija